Baxtalo Kréchuno
Baxtalo Kréchuno - Szerencsés Karácsonyt!
A cigányok legfontosabb ünnepe a karácsony. Bármilyen messze vessen is a sors egy cigány embert, ilyenkor visszatér a szülői házba, hogy családtagjaival közösen ünnepeljék Jézus születésének napját.
Az éjféli misén a család valamennyi tagja részt vesz, egymásnak erőt, egészséget kérnek Szűz Máriától. Ünnepkor szokás, hogy a nagycsalád férfi tagjai kölcsönös köszöntéssel kezdjék a napot. Karácsony első napjának reggelén, miután a családfő felköszönti a családját, elmegy, hogy elsőként tegye ezt gyermeke és testvére családjával is. Alapszabály, hogy férfi lép be először a lakásába - ha a nő lépne be, szerencsétlenséget hozna a ház lakóira. A felköszöntött családtagoknak viszonozniuk kell a látogatást, ellenkező esetben megsértenék vendégeiket.
A hagyományos karácsonyi cigány ételekről:
A
 romák nemzeti eledele, a szárma (töltött káposzta) és a cigány kenyér 
nem maradhat el az ünnepi asztalról. A szárma elkészítésének módja ahány
 ház, annyi szokás alapon változó.
A disznóhús közé füstölt 
szalonnát, füstölt libamellet vagy egyéb füstölt húst darálnak, esetleg 
marhahúst is nyersen. Borssal, sóval, pirospaprikával ízesítik, a 
megmosott rizs közé teszik, s mindezt hideg vízzel keverik össze. A 
cigányoknál hagymát, fokhagymát nem szokás használni. 
A füstölt 
szalonna legfeljebb a tizenketted része lehet a darált húsnak, feltéve, 
hogy ez nem zsíros. A tölteléket lazán kell a káposztalevélbe tölteni, 
mert helyet kell hagyni a megdagadó rizsnek. 
Szokás a savanyított 
hasáb helyett leforrázott édes káposzta-leveleket használni. A 
töltelékeket a kimosott apró káposzta közé helyezik. A káposzta közé 
oldalast, dagadót, csülköt tesznek, vagyis zsíros húsokat, utána leöntik
 vízzel. 
Amikor a töltelékek megfőttek, kiszedik őket, majd vékony 
pirospaprikás rántással berántják a káposztát, aztán visszahelyezik a 
töltelékeket (szármákat) a káposzta közé, ami nemsokára a színét is 
"föladja". 
A hagyományos cigány konyha a töltelékbe sem tojást, sem 
fokhagymát nem ír elő, az így főzött töltelékek egyben maradnak, és a 
disznóhús is megtartja eredeti zamatát. Bodaggal vagy friss kenyérrel 
mártogatják.
 Ha különböző helyekről érkezett cigányok közösségébe 
csöppenünk, és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogyan hívják a cigány 
kenyeret, több elnevezést kapunk, mint például bodag, bokolyi, pogácsa, 
panyi (punya), vakaró. De tudjuk, hogy nemcsak a cigány kenyér 
elnevezése különböző, hanem az elkészítésének módjai is. 
A cigány 
kenyér mellé pacalpörkölt, hurka, kolbász, füstölt hús, kocsonya is 
kerül az ünnepi asztalra. Természetesen nem hiányozhat a többi 
jellegzetes karácsonyi étel sem. 
Karácsonykor a leves többnyire tyúkból készül a romáknál, de van halászlé, bejgli, túrós rétes, és néhol zserbó is. 
A
 zenész cigányok tyúkpörköltet fogyasztanak nokedlival vagy túrós 
csuszával, illetve töltött pulykát is szoktak készíteni karácsonykor. 
A
 pörköltet a romák csípősen szeretik. Az erős paprikáról azt tartják, 
hogy megtisztítja a testet a káros anyagoktól és a betegségektől, s erőt
 és ezáltal szerencsét ad az embernek.
 Azt egyértelműen 
megállapíthatjuk, hogy nincs egységes cigány népi kultúra. Minden törzs,
 csoport folklóralkotásait (dalait, meséit, szokásait stb.) jól 
megkülönböztethető sajátosságok jellemzik. Autentikus kultúrája van a 
khelderash-oknak, a lováriknak, a romungróknak (magyarcigányok), a 
kosárfonóknak, a teknősöknek (beásoknak) és a többi cigány csoportnak 
is. Nagyon régen, amikor még az egész cigányság vándor életmódot 
folytatott, bizonyosan létezett egy egységesnek mondható cigány kultúra,
 de az idők során széttöredezett, s ma már csak kisebb közösségek által 
éltetve, az éltető közösségekre tagolt sajátosságokkal létezik.

Forrás: https://www.romaclub.hu/kultura/baxtalo-krechuno-szerencses-karacsonyt-/39959/


