Baxtalo Kréchuno
Baxtalo Kréchuno - Szerencsés Karácsonyt!
A cigányok legfontosabb ünnepe a karácsony. Bármilyen messze vessen is a sors egy cigány embert, ilyenkor visszatér a szülői házba, hogy családtagjaival közösen ünnepeljék Jézus születésének napját.
Az éjféli misén a család valamennyi tagja részt vesz, egymásnak erőt, egészséget kérnek Szűz Máriától. Ünnepkor szokás, hogy a nagycsalád férfi tagjai kölcsönös köszöntéssel kezdjék a napot. Karácsony első napjának reggelén, miután a családfő felköszönti a családját, elmegy, hogy elsőként tegye ezt gyermeke és testvére családjával is. Alapszabály, hogy férfi lép be először a lakásába - ha a nő lépne be, szerencsétlenséget hozna a ház lakóira. A felköszöntött családtagoknak viszonozniuk kell a látogatást, ellenkező esetben megsértenék vendégeiket.
A hagyományos karácsonyi cigány ételekről:
A
romák nemzeti eledele, a szárma (töltött káposzta) és a cigány kenyér
nem maradhat el az ünnepi asztalról. A szárma elkészítésének módja ahány
ház, annyi szokás alapon változó.
A disznóhús közé füstölt
szalonnát, füstölt libamellet vagy egyéb füstölt húst darálnak, esetleg
marhahúst is nyersen. Borssal, sóval, pirospaprikával ízesítik, a
megmosott rizs közé teszik, s mindezt hideg vízzel keverik össze. A
cigányoknál hagymát, fokhagymát nem szokás használni.
A füstölt
szalonna legfeljebb a tizenketted része lehet a darált húsnak, feltéve,
hogy ez nem zsíros. A tölteléket lazán kell a káposztalevélbe tölteni,
mert helyet kell hagyni a megdagadó rizsnek.
Szokás a savanyított
hasáb helyett leforrázott édes káposzta-leveleket használni. A
töltelékeket a kimosott apró káposzta közé helyezik. A káposzta közé
oldalast, dagadót, csülköt tesznek, vagyis zsíros húsokat, utána leöntik
vízzel.
Amikor a töltelékek megfőttek, kiszedik őket, majd vékony
pirospaprikás rántással berántják a káposztát, aztán visszahelyezik a
töltelékeket (szármákat) a káposzta közé, ami nemsokára a színét is
"föladja".
A hagyományos cigány konyha a töltelékbe sem tojást, sem
fokhagymát nem ír elő, az így főzött töltelékek egyben maradnak, és a
disznóhús is megtartja eredeti zamatát. Bodaggal vagy friss kenyérrel
mártogatják.
Ha különböző helyekről érkezett cigányok közösségébe
csöppenünk, és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogyan hívják a cigány
kenyeret, több elnevezést kapunk, mint például bodag, bokolyi, pogácsa,
panyi (punya), vakaró. De tudjuk, hogy nemcsak a cigány kenyér
elnevezése különböző, hanem az elkészítésének módjai is.
A cigány
kenyér mellé pacalpörkölt, hurka, kolbász, füstölt hús, kocsonya is
kerül az ünnepi asztalra. Természetesen nem hiányozhat a többi
jellegzetes karácsonyi étel sem.
Karácsonykor a leves többnyire tyúkból készül a romáknál, de van halászlé, bejgli, túrós rétes, és néhol zserbó is.
A
zenész cigányok tyúkpörköltet fogyasztanak nokedlival vagy túrós
csuszával, illetve töltött pulykát is szoktak készíteni karácsonykor.
A
pörköltet a romák csípősen szeretik. Az erős paprikáról azt tartják,
hogy megtisztítja a testet a káros anyagoktól és a betegségektől, s erőt
és ezáltal szerencsét ad az embernek.
Azt egyértelműen
megállapíthatjuk, hogy nincs egységes cigány népi kultúra. Minden törzs,
csoport folklóralkotásait (dalait, meséit, szokásait stb.) jól
megkülönböztethető sajátosságok jellemzik. Autentikus kultúrája van a
khelderash-oknak, a lováriknak, a romungróknak (magyarcigányok), a
kosárfonóknak, a teknősöknek (beásoknak) és a többi cigány csoportnak
is. Nagyon régen, amikor még az egész cigányság vándor életmódot
folytatott, bizonyosan létezett egy egységesnek mondható cigány kultúra,
de az idők során széttöredezett, s ma már csak kisebb közösségek által
éltetve, az éltető közösségekre tagolt sajátosságokkal létezik.
Forrás: https://www.romaclub.hu/kultura/baxtalo-krechuno-szerencses-karacsonyt-/39959/